Friday, September 19, 2014

1. Mukadimah

Assalamualaikum dan selamat sejahtera diucapkan kepada pembaca-pembaca serta pengunjung blog ini. Blog ini ditulis dengan tujuan sekadar ingin berkongsi pengalaman membina rumah sendiri (tahun 2014). Ini merupakan pengalaman pertama saya membuat rumah dan ianya merupakan rumah pertama saya bersama isteri pertama saya..hehehe..semua yang pertama..

Memandangkan saya tidak ada pengalaman membina rumah dan latarbelakang saya bukan seorang yang pakar dalam bidang ini, maka saya banyak merujuk orang-orang yang telah ada pengalaman dalam membuat rumah sendiri. Salah satu rujukan saya adalah bangloimpianku.blogspot.com hasil nukilan Bro Pd. Beliau merupakan rakan sekerja saya dan ini membuat jalan saya untuk membina rumah lebih mudah.

Tulisan saya ini bukanlah CARA-CARA MEMBINA/MEMBUAT RUMAH SENDIRI tetapi lebih kepada MACAM MANA SAYA BUAT RUMAH INI. "BUAT RUMAH" di sini bukan bermaksud saya bertukang sendiri tetapi lebih kepada menguruskan projek.

Lokasi tapak bagi rumah ini adalah di Kemasik, Terengganu. Saya bersama isteri telah membeli tanah ini pada tahun 2012 dengan harga RM65,000. Harga tersebut adalah murah berbanding harga pasaran. Luas tanah adalah 895m2. Harga market tanah bersaiz tersebut pada ketika itu adalah RM100,000. Saya mendapat tanah tersebut melalui broker dari Mudah.my. Boleh dikatakan nasib baik jugak la boleh dapat tanah yang murah macam ni. Hartanah di kawasan ini sangat cepat naik sejak 2012, kerana berhampiran dengan kawasan perindustrian Oil & Gas Kertih. Ramai orang kerja Oil & Gas Petronas dan lain-lain lebih prefer untuk mencari rumah luar dari Kertih dalam lingkungan 20km.

Sejak tahun 2010 saya mula menetap dan mastautin di Kemaman ni, pembangunan perumahan sangat perlahan, nak cari rumah baru berdekatan tempat kerja untuk dibeli sangat terhad, tapi permintaan sangat banyak lebih-lebih lagi si pendapatan besar orang-orang oil n gas. Ini membuatkan Pemaju-Pemaju membuka taman-taman perumahan kecil dan lebih gemar membina semi-D atau banglow. Saya masih ingat pada tahun 2011/2012 ada taman lot banglow (tapi saiz kecik je pon..luas tanah ada lah dalam 400++m2) dijual pada harga RM388,000. Kalah harga sekitar lembah Klang. Ini membuatkan saya perlu memiliki rumah sendiri tapi nak harga murah dan jimat. Jawapannya...buat sendiri. (sebenarnya ada je rumah baru yang harga RM140k pada masa tu..kenyataan kat atas tu cuma nak sedapkan cerita je..tapi rumah teres la bukan banglow)

Nak buat rumah sendiri ni boleh tapi tak semua orang boleh buat. Ada kala perlu selalu pergi site, ada kala perlu pantau orang buat kerja, ada kala kena pergi beli barang, dan ada kala macam-macam lagi ada kalanya. Ramai orang tak boleh buat kerana 1) takde masa, 2) malas nak uruskan, leceh dan mcm2 lagi, 3) tak reti nak berurusan dengan orang, mungkin seorang yg pemalu 4) orang kaya. Namun kesemua 1 hingga 4 tu mungkin bukan anda dan bukan saya. Dengan cara lain anda boleh cari Tukang buat rumah je. Boleh cari kat Mudah.my atau tanya orang kampong. Kalau guna khidmat kontraktor tentula lebih mahal. Sekarang kita cuma perlu jadi kontraktor tersebut dan keuntungan kontraktor tersebut adalah penjimatan anda.

Saya mendapat Tukang ini melalui Mudah.my. Upah dia minta RM22 kaki persegi, barang saya kena beli sendiri. Kerja tidak termasuk paip air, wiring, plaster siling dan pasang tile. Walaupun dia ni bukan pilihan pertama sebab saya tak tahu kualiti kerja dia. Pilihan pertama adalah Tukang yang buat rumah Bro Pd tu..kerja dia kemas..boleh dikatakan tiptop..upah pulak RM21 sekaki persegi termasuk kerja2 paip air. Tapi apa kan daya, bila kita nak cepat ada orang lain lagi cepat. kalau saya nk guna khidmat dia kena tunggu turn 2 buah rumah lagi selepas rumah Bro Pd.

Upah Tukang yang perlu dibayar adalah RM40680 (luas 1849 kaki x upah RM22/kaki2). Bayaran akan dibuat berperingkat mengikut percentage yang telah dibahagikan.
1) Kerja-kerja asas dan pertapakan bangunan, 20% = RM8136
2) Rangka konkrit tetulang bangunan (lantai), 15% = RM6102
3) Dinding bangunan berserta frame pintu dan tingkap, 10% = RM4068
4) Rangka konkrit tetulang bangunan (beam atas), 10% = RM4068
5) Memasang kekuda dan bumbung, 15% = RM6102
6) Kerja-kerja melepa dalam dan luar bangunan, 10% = RM4068
7) Kerja-kerja pembentungan dan longkang, 10% = RM4068
8) Warranty 3 bulan, 10% = RM4068

Bajet untuk membina rumah ini adalah RM130,000. Anggaran siap finishing termasuk tile, plaster siling, wiring, paip air, dan segala fittings dan accessories adalah lebih kurang RM140,000. Luas rumah yang saya bina ni adalah 1849 kaki persegi berbumbung. Satu nilai yan agak mustahil jika kita tidak pandai nak belanjakan duit tersebut. Saya memang ada duit banyak tu je. Kalau lebih, terbengkalai la jadinya Atau saya akan buat sikit-sikit dari masa ke semasa. Tapi berbekal dengan pengalaman yang lain-lain yang saya ada, yang tak pernah saya buat secara praktikal, saya cuba... Untuk rumah ni, wiring dan paip air dalam rumah saya cadang untuk dibuat menggunakan kepakaran sendiri. Tile dan plaster siling akan difikirkan kemudian jika ada duit.

Bajet RM130K tersebut saya dapat berdasarkan harga barang rumah Bro Pd. Dia beri list excel senarai barang dari besi hingga ke kayu hingga ke batu. Rumah dibuat secara sah dengan buat lukisan serta mendapat kelulusan dari Majlis Daerah Kemaman.

Bezanya cara saya dengan Bro Pd adalah dia menerangkan step by step menggunakan pinjaman Kerajaan. Saya pula buat berdasarkan cash dalam tangan sahaja. Tak boleh samakan saya dengan dia sebab dia dah level bos, saya biasa-biasa je.

Jika masih berminat dengan penulisan saya, boleh terus ke chapter seterusnya...

300 comments:

  1. Terbaek lah bro ....teruskan sehingga rumah siap CF...sy juga mengikuti bro PD punya blog.

    ReplyDelete
  2. boleh tanya no tukang

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh email format excel tersebut ke syukri.othman@gmail.com en man

      Delete
  3. boleh tanya no tukang

    ReplyDelete
  4. 130K utk harga barang sahaja atau termasuk upah?

    ReplyDelete
  5. 130K utk harga barang sahaja atau termasuk upah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Tuan, minta jasa baik boleh email sy harga barang yg dlm excel tu. sy nak buat kira kira utk bina rumah di jb. Email aizuddin.pmsb@gmail.com

      Terima kasih

      Delete
  6. Assalamualaikum tuan /puan.sy membuat keje2 ubah suai rumah dan pejabat..jenis pekerjaan sy..sambung rumah.pasang tile,plaster siling,wayaring,plumbing,grill,owning,landskap dan kolam hiasan,vinyl floor dan wall paper. Terbuka untuk kawasan bangi,kajang,putrajaya,serdang,cheras,semenyih,puchong dan kl, hubungi sy amir di no 0192945175 atau wssp sy 01129110298

    ReplyDelete
  7. Tuan boleh email sy harga barang yg slm excel tu..sy nak buat kira kira. Email faridhasni85@gmail.com

    Terima kasih

    ReplyDelete
  8. Tuan boleh email sy harga barang yg slm excel tu..sy nak buat kira kira. Email faridhasni85@gmail.com

    Terima kasih

    ReplyDelete
  9. Kumpul semua jenis pinjaman di sini pada: loanmartcommunity@gmail.com

    ReplyDelete
  10. Hello, ini adalah sebuah firma pinjaman peribadi yang meminjamkan pinjaman peluang masa hidup. Adakah anda memerlukan pinjaman segera untuk membayar hutang anda atau anda memerlukan pinjaman untuk meningkatkan perniagaan anda? Anda telah ditolak oleh bank-bank dan institusi kewangan lain? Adakah anda memerlukan pinjaman penyatuan atau gadai janji? mencari lebih banyak kerana kita berada di sini untuk membuat semua masalah kewangan anda satu perkara yang telah lalu. Pinjaman kami kepada individu yang memerlukan bantuan kewangan, yang mempunyai kredit yang buruk atau memerlukan wang untuk membayar bil-bil, untuk melabur dalam perniagaan pada tahap 2.5%. Saya ingin menggunakan media ini untuk memberitahu anda bahawa kami memberikan bantuan yang boleh dipercayai dan penerima dan akan bersedia untuk menawarkan pinjaman, dengan PINJAMAN MART masalah anda lebih, jadi hubungi kami hari ini E-mel:
    (loanmartcommunityservice@gmail.com)
    Maklumat peminjam: Nama penuh: _______________ Negeri: __________________ seks: ______________________ Umur: ______________________ Jumlah Pinjaman Diperlukan: _______ Tempoh Pinjaman: ____________ Tujuan pinjaman: _____________ Nombor telefon: ________
    Terima kasih.

    ReplyDelete
  11. Salam...Saya juga merancang untuk membina rumah sendiri atas faktor kos. Boleh Tuan boleh email sy cara pengiraan harga barang yg dlm format excel tu..sy nak buat kira kira. Email roslam_jusoh@yahoo.com
    Terima kasih

    ReplyDelete
  12. SAYA juga mrancang bina rumah.mohon jasa baik tuan email kn cara pengiraan hrga brg farahin891009@gmail.com

    ReplyDelete
  13. Salam. Saya ada sebidang tanah utk dibangunkan banglo. Keluasan rumah yg nak dibina lebih kurang 1500kps. Simpanan lebih kurang bajet yg tuan ada. Agak2 boleh siap tak rumah yg nak dibangunkan nnti. Risau takut duit habis, rumah tak siap. Kos barang makin naik, gst lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kawal nafsu. Bayar tukang cantik. Tak kena tipu. Insyallah cukup

      Delete
    2. Assalam tuan. boleh mohon jasa baik tuan untuk emelkan cara pengiraan barang (excel), sebab dalam perancangan bina rumah. is87orange@gmail.com

      Delete
  14. Salam...Sy juga merancang untuk membina rumah sendiri atas faktor kos.boleh email sy harga barang yg slm excel tu..sy nak buat kira kira. Email shahir.yahya@gmail.com

    ReplyDelete
  15. Salam...Sy juga merancang untuk membina rumah sendiri atas faktor kos.boleh email sy harga barang yg slm excel tu..sy nak buat kira kira. Email afqbiz@gmail.com

    ReplyDelete
  16. Salam...Sy juga merancang untuk membina rumah sendiri atas faktor kos.boleh email sy harga barang yg slm excel tu..sy nak buat kira kira. Email afqbiz@gmail.com

    ReplyDelete
  17. Salam tuan... Mnta jasa baik jika dpt email kn list barang dlm excel tu,sy pn brminat utk m'bina rmh sendiri. Email rithauddin.alimudin@yahoo.com

    ReplyDelete
  18. Salam tuan..sy nak bina rumah,beli brg sndiri tp xmampu.tringin nk bt mcm tuan.so sy nk minta tn emelkan list brg dlm excel tu.harap sgt ni tuan.terima kasih.emel sy:isal.noor83@gmail.com

    ReplyDelete
  19. Salam. Mohon emelkan senarai harga barang tu. Nak buat kira-kira. Terimakasih. khalid0127@gmail.com

    ReplyDelete
  20. Salam. Mohon emelkan senarai harga barang tu. Nak buat kira-kira. Terimakasih. wevazaha@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum tuan, saya ingin minta jasa baik tuan,utk brkngsi format excell untuk sy buat kira2...terima kasih tuan

      Delete
    2. Ni email saya tuan,nikamin93@gmail.com

      Delete
  21. Replies
    1. Minta jasa baik tuan tolong email kepada saya juga. Jasa baik tuan sy ucapkan ribuan terima kasih. nfakhrul@gmail.com

      Delete
    2. salam tuan boleh tak mohon emelkan pd sy juga.. rwnaruzaini@gmail.com terima kasih byk2..

      Delete
    3. boleh tolong emailkan kepada saya juga tuan ni email saya iswadi2010@gmail.com

      Delete
    4. Assalamualaikun. En Man,
      Minta jasa baik tuan tolong email kepada saya juga. Jasa baik tuan sy ucapkan ribuan terima kasih.
      hisham.yashim@gmail.com

      Delete
  22. salam. boleh emel kat saya juga tak list barang. zul_2716@yahoo.com
    tqvm bos

    ReplyDelete
  23. Salam..boleh emel kt saya jugak list barang..tar_azri@yahoo.com
    Trima kasih

    ReplyDelete
  24. Tuan...saya pun berminat nak kira kos dan bercadang nk buat sendiri utk jimat. msrr.shahjahan@gmail.com

    ReplyDelete
  25. Salam. Pengalaman yang sangat menarik tuan. saya sudah baca keseluruhan entri dan sangat bermanfaat. saya ada tanah 9k square feet di Ampang, plan untuk buat teres dua tingkat yang luas (5k sq ft) dan laman. katakan bayaran tukang upah = RM23/kaki persegi, adakah bajet 200k mencukupi untuk overall + finishing?

    boleh juga email saya di mohammadalfawwaz@gmail.com sekiranya tidak keberatan. Terima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. 200k rumah 2 tingkat? Tak cukup.
      5000x23=115000 upah sahaja.
      Rumah 2 tingkat harga upah lain. 23/sqft tu harga setingkat.

      Email done. harap membantu.

      Delete
    2. Memang dah agak, tak cukup. Boleh tak kalau saya buat asas (frame) untuk 2-3 tingkat, tapi tingkat bawah je yang siap dulu dan boleh duduk? tingkat atas kalau ada modal boleh la teruskan. apa pandangan tuan? plan nak start awal tahun depan.

      Terima kasih. email sudah dapat. sangat berguna.

      Delete
    3. Boleh asalkan column dan beam dah buat siap2 utk menampung tingkat 1 (future). Dan dgn lupa akan ada banyak pembaziran bila buat balik roofing, wiring, pipe, etc

      Delete
    4. Salam Tuan, minta jasa baik boleh email sy harga barang yg dlm excel tu. sy nak buat kira kira utk bina rumah di jb. Email aizuddin.pmsb@gmail.com

      Terima kasih

      Delete
  26. Salam tuan..saya ada sebidang tanah dan berminat untuk membina sendiri rumah untuk dibuat rumah sewa kpd pelajar kolej berdekatan. Cadangan saya nak buat rumah setingkat. Harap dapat tuan email senarai barang dan anggaran kos : encikaziz@gmail.com. Tksh tuan.

    ReplyDelete
  27. salam tuan..sy juga bercadang nk buat rumah sendiri.Harap dapat tuan dapat membantu sy utk email senarai barang dan anggaran kos :
    norizanmohtar@gmail.com

    ReplyDelete
  28. Salam. untuk pengetahuan tuan, saya ada membeli tanah di kwsn Seberang Perai Tengah, Pulau Pinang.Saya rancang nk bina rumah sendri dan keluasan tanah dlm 2670ka2. Tapi saya x rancang nk bina rumah yg besar dan kos yang tinggi sbb sya masih membayar lone beli tanah tersebut. Saya bajet dlm RM50k atau kurang. Nk minta pendapat tuan, adalah boleh saya dptkn rumah kediaman sendiri dlm amaun RM50k atau kurang..? Kalau x keberatan saya nk minta bantuan tuan utk memberi rangka atau anggaran kos perbelanjaan .

    Email saya : nofad.ah35@gmail.com

    terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh. Tapi banyak kos kena potong. Buat tanpa kelulusan majlis, tanpa pelukis plan atau arkitek. Ada kenalan saya pernah buat rumah sewa semi-D 2 bilik tidur kos 70k je. Tahun 2014.

      Delete
  29. salam. boleh emel kat saya juga tak list barang. tnieamir87@gmail.com
    tqvm bos

    ReplyDelete
  30. salam tuan mohon tuan email excel sheet list brg2 tu utk sy jadikan guidance..tqvm in advance..email : wanezumi@yahoo.com

    ReplyDelete
  31. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. Hi Wan Nor, why did the Administrator remove your comment? I'm Sonja McDonell, 23, Swiss Airlines Stewardess with 13 oversea towns, very tender & with much fantasies in emergency cases in my wonderful job. Lesbian sex is wonderful in all positions. I've just seen pictures of the very beautiful (lesbian) girls & some have their hidden ideas with girls in the conservative Indonesia. I search girls for my 2 times 3 weeks vacations in a year & in the Jakarta & Medan area from january 2018. Please write me, when you're not only interested for between my legs.
      sonjamcdonell@yahoo.com

      Delete
  32. PROMOSI!

    BUNGALOW SINGLE STOREY

    RM 145,000.00/1500sft!!

    Area N.Sembilan & Selangor

    Sila hubungi juruukur bahan kami

    En. Azrul : 0173767258

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau sy nak buat rumah guna loan kerajaan.. syarikat kamu boleh bantu?

      Delete
  33. Salam tuan..minta jasa baik tuan untuk kongsikan list barang tu kat email saya? Baru nak blajar2 buat rumah .,,saya azman

    tgmrenovasion@gmail.com

    ReplyDelete
  34. salam tuan boleh kongsi list barang kat email saya? nak belajar cara kira kos bina rumah
    zeffboyz90@gmail.com

    ReplyDelete
  35. Assalam tuan. Sy mempunyai sebidang tanah di Semenyih, Sgor dan bercadang membuat sebuah rumah sendiri utk keluarga tercinta. Mohon tuan emelkan kpd saya list harga barang berkenaan utk kegunaan sy membuat rumah sendiri seperti tuan dialamat maryam.fadzlina@yahoo.com. Jasa baik tuan amat dihargai dan semoga diberkati Allah.Terima kasih

    ReplyDelete
  36. ajar sy..sy juga ingin membuat rumah sendri d kawasan kg chabang,kertih..bantu sy

    ReplyDelete
  37. ajar sy..sy juga ingin membuat rumah sendri d kawasan kg chabang,kertih..bantu sy

    ReplyDelete
  38. Assalamualaikum...saya bercadang nak buat rumah 30 x 40. Anjung tepi 8x10 dan porch 15 x 14. Bole x nak minto tolong emailkan barang2 yang nak dibeli untuk dibuat kira2. Budget lebih kurang 120k je..nak buat cash. Email saya umnhaalyusufi78@gmail.com

    ReplyDelete
  39. Assalamualaikum...saya bercadang nak buat rumah 30 x 40. Anjung tepi 8x10 dan porch 15 x 14. Bole x nak minto tolong emailkan barang2 yang nak dibeli untuk dibuat kira2. Budget lebih kurang 120k je..nak buat cash. Email saya umnhaalyusufi78@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semoga berjaya membuat rumah idaman. Email sudah dihantar kepada tuan.

      Delete
    2. Salam. Mohon emelkan senarai harga barang tu. Nak buat kira-kira. Terimakasih. liamsis83@yahoo.com

      Delete
    3. En man,tolong send Kat Saya excel calculation tersebut.

      T. Kasih diatas perkongsian anda.
      narashino.venture1@gmail.com

      Delete
    4. En man,tolong send Kat Saya excel calculation tersebut.

      T. Kasih diatas perkongsian anda.
      narashino.venture1@gmail.com

      Delete
  40. salam tuan mohon tuan email excel sheet list brg2 tu utk sy jadikan guidance..tqvm . email saya nasir230373@gmail.com

    ReplyDelete
  41. Salam Tuan Man,saya bercadang untuk buat rumah di Ipoh...Mohon pertolongan Tuan Man untuk hantar list barang untuk membuat anggaran kos ke email shazwanatikah@gmail.com thanks

    ReplyDelete
  42. Salam tuan..minta jasa baik tuan untuk kongsikan list barang tu kat email saya sebagai panduan. saya dalam perancangan nak buat rumah lepas raya ni di kelantan....mohon emel to wahwa@lycos.com

    ReplyDelete
  43. Email telah dihantar. Semoga bermanfaat.

    ReplyDelete
  44. Assalam tuan. Mohon tuan email excel sheet list brg2 utk sy jadikan guidance..terima kasih. Email saya amazing_aishah(a)yahoo.com. Terima kasih kerana sudi bantu. banyak info2 bermanfaat utk rujukan di sini.

    ReplyDelete
  45. Askm tuan ...
    Saya baru cadang nak buat rumah area kelulut..kalo rumah luas 1600kps brapa agak2 kos dia?
    Minta jasa baik tuan email excel sheet list brg2 utk panduan sy nanti.Email saya xiomora05@yahoo.com..terima kasih

    ReplyDelete
  46. Salam..bleh saya dapatkan no tukang rumah?bro pd ke..atau tukang rumah ni..tima kasih

    ReplyDelete
  47. Hello, saya minta Puan Ayesha Sadeeq, Pengurus Sadeeq pinjaman invetments, Adakah anda berhutang? Anda ingin mengembangkan perniagaan anda, membayar bil-bil anda, kerja-kerja pengubahsuaian rumah, atau jika anda perlukan bantuan kewangan tujuan. Kami adalah untuk memberikan kehidupan yang lebih baik kepada orang di seluruh dunia dengan tiada caj untuk permohonan pinjaman polisi kami memberi pinjaman dengan kadar faedah 2% kepada individu dan Syarikat di bawah terma-terma dan syarat-syarat untuk memahami.
    Hubungi kami melalui e-mel: (sadeeqinvestmentplan@gmail.com)

    ReplyDelete
  48. minta jasa baik tuan untuk kongsikan list barang tu kat email saya sebagai panduan. saya dalam perancangan nak buat rumah di kemaman....mohon email kepada ladevita1@gmail.com

    ReplyDelete
  49. Assalamualaikum tuan tuan. Saya tukang buat rumah area selangor. Boleh call 0122528706MAT untuk khidmat sy. Terima kasih.

    ReplyDelete
  50. Assalamualaikum tuan tuan. Saya tukang buat rumah area selangor. Boleh call 0122528706MAT untuk khidmat sy. Terima kasih.

    ReplyDelete
  51. Assalamualaikum tuan.. minta jasa baik tuan utk emelkan pada saya panduan list barang.. hasmizamhashim@gmail.com ..thanks

    ReplyDelete
  52. Salam,sy berniat utk bina rumah utk mak n ayah atas tanah felda suku ekar dgn pinjaman bank,mohon bantuan tunjuk ajar..redhwan_ocean@yahoo.com

    ReplyDelete
  53. Salam,sy berniat utk bina rumah utk mak n ayah atas tanah felda suku ekar dgn pinjaman bank,mohon bantuan tunjuk ajar..redhwan_ocean@yahoo.com

    ReplyDelete
  54. Assalamualaikum tuan.. minta jasa baik tuan utk emelkan pada saya panduan list barang.. shakurjd@gmail.com ..thanks

    ReplyDelete
  55. salam, sy pn dalam proses menguruskan sendiri pembinaan rumah..minta jasa baik tuan utk share list barangan utk panduan sy..email sy wan.habibah83@gmail.com..terima kasih

    ReplyDelete
  56. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  57. Salam tuan..sy juga bercadang nk buat rumah sendiri tahun depan 2017, insya'Allah.

    Harap dapat tuan dapat membantu sy utk email senarai barang dan anggaran kos ke :

    alaufy313@gmail.com

    ReplyDelete
  58. Boleh emailkan saya list barang2 tu tuan...
    sharizel@azrb.com

    ReplyDelete
  59. Salam..Boleh emailkan saya list barang-barang tu tuan...
    linaqueen789@gmail.com

    ReplyDelete
  60. Salam tuan..minta jasa baik tuan untuk kongsikan list barang tu kat email saya sebagai panduan utk membina rumah sendri..mohon emel to minlepariah@gmail.com

    ReplyDelete
  61. Salam tuan..minta jasa baik tuan untuk kongsikan list barang tu kat email saya sebagai panduan utk membina rumah sendri..mohon emel to minlepariah@gmail.com

    ReplyDelete
  62. Assalamualaikum tuan.. minta jasa baik tuan utk emelkan pada saya panduan list barang..nasrul_yaakop@yahoo.com..thanks

    ReplyDelete
  63. As salam Tuan, sy bercadang nak bina rumah sendiri.Jadi, sy nak minta jasa baik tuab emelkan sy list barang tu.....sis_wan65@yahoo.com.my. Terima kasih

    ReplyDelete
  64. Salam tuan...saya dalam proses membuat rumah...mohon jasa baik tuan emailkan list harga barang untuk saya buat pnduan...terima kasih tuan...
    fahmiganu87@yahoo.com

    ReplyDelete
  65. Salam...Saya juga merancang untuk membina rumah sendiri atas faktor kos. Boleh Tuan boleh email sy cara pengiraan harga barang yg dlm format excel tu..sy nak buat kira kira.

    Email sham5425@yahoo.com.my
    Terima kasih

    ReplyDelete
  66. Salam tuan..minta jasa baik tuan untuk kongsikan list barang tu kat email saya sebagai panduan. buat rumah ....mohon emel to azlieda.nurin@gmail.com

    10q

    ReplyDelete
  67. assalam tuan,

    minta jasa baik tuan utk list barang rumah yg patut dibeli
    email: mazzalie1975@gmail.com

    ReplyDelete
  68. Assalamualaikum tuan.. minta jasa baik tuan utk emelkan pada saya panduan list barang..firdzware@gmail.com..terima kasih..

    ReplyDelete
  69. Minta jasa baik tuan utk emelkan pada saya juga panduan list barang nizzahkmpk@gmail.com
    terima kasih

    ReplyDelete
  70. Assalam tuan... Terima kasih krn info tersebut, saya sedang merancang utk membina rumah sendiri.. Mohon jasa baik tuan kongsikan list barangan sbg panduan.. ameeranajah@gmail. com.. Terima kasih sekali lagi

    ReplyDelete
  71. Minta jasa baik tuan utk emelkan pada saya juga panduan list barang aietx8261@gmail.com
    terima kasih banyak2

    ReplyDelete
  72. As salam ....Terima kasih ...
    boleh email saya sukaniaga58@yahoo.com

    ReplyDelete
  73. As salam ....Terima kasih ...
    boleh email saya sukaniaga58@yahoo.com

    ReplyDelete
  74. As salam ....Terima kasih ...
    boleh email saya sukaniaga58@yahoo.com

    ReplyDelete
  75. Assalam Tuan,

    Mohon bantuan tuan untuk emailkan list barangan dalam bentuk excel tersebut. Kelulusan pelan telah pun saya dapati namun malangnya pinjaman untuk membina rumah mungkin lulus dalam lingkungan RM140,000 sahaja untuk keluasan rumah 2014 sqft. Nak taknak terpaksa urus sendiri. Alhamdulillah saya dah dapatkan tukang dengan harga Rm20/sqft. Mohon pertolongan tuan sangat2 sebab risau kos barang melebihi bajet saya. Terima kasih tuan hanya Allah yg dapat membalas jasa tuan. Mohon emailkan kepada abeast1977@icloud.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. aslkum tuan boleh beri tunjuk ajar macam mana tuan uruskan sendiri sehingga boleh lulus pelan dgn PBT.. nak tau brapa anggaran bayaran, pelukis pelan.. lepastu mcm mana tuan boelh uruskan sendiri pinjamn rumah?

      Delete
  76. IS BARU LAGI TAHUN INI, ANDA A MAN PERNIAGAAN / WANITA, A KERJA DALAM ORGANISASI, SELF bekerja? Memerlukan pinjaman peribadi untuk perniagaan tanpa tekanan, Jika ya, hubungi kami hari ini, kami menawarkan pinjaman tahun baru pada kadar faedah yang rendah sebanyak 2%, anda boleh memulakan tahun baru dengan senyuman di muka anda, keselamatan, kebahagiaan kami pelanggan adalah kekuatan kita. Jika anda berminat, anak borang permohonan pinjaman di bawah:
    Meminjam Maklumat:

    Nama Penuh: _______________
    Negara: __________________
    Seks: ______________________
    Umur: ______________________
    Jumlah Pinjaman Diperlukan: _______
    Tempoh Pinjaman: ____________
    Tujuan pinjaman: _____________
    Nombor telefon bimbit: ________

    Untuk maklumat lanjut sila hubungi kami sekarang melalui e-mel: lydiaclintonloanfirm@gmail.com, ini adalah peluang untuk anda melakukannya

    ReplyDelete
  77. Salam tuan, mohon email file list barang pada saya di kameltaj2121@gmail.com
    Terima kasih.

    ReplyDelete
  78. Assalamualaikum tuan,
    Semoga jasa baik tuan Allah rahmati.
    Saya nk bina rumah dalam keluasan binaan 2800kps. 5 bilik, 5 bilik air. OK ke cadangan begitu? Tanahnya luas 8400kps. Mohon pandangan tuan dan emelkan senarai tersebut. Terima kasih banyak.
    Saya juga mohon jika ada tukang rumah area Tapah Perak untuk dihubungi.

    ReplyDelete
  79. Maaf emelnya: sahulupsi@gmail.com

    ReplyDelete
  80. Assalamualaikum..boleh share x cara listing barang2.. jazakallahu khair
    abunurin@yahoo.com

    ReplyDelete
  81. perkongsian yang sgt menarik...sy plan nak bina rumah tp tanahnya agak kecik 40x60 shj..mungkin kne buat bertingkat kalau nak luas..kalau boleh tuan share juga excel utk sy buat kira2 pacicoss@gmail.com..terima kasih..

    ReplyDelete
  82. assalamualaikum..mohon tuan share google sheet utk senarai barang2 dan kira2 ke yusmanjusoh@gmail.com..terima kasih atas pengkongsian menarik tuan...

    ReplyDelete
  83. Salam tuan, saya pun nak mintak tolong dapatkan excel costing tu..in sha Allah 2017...saya di kerteh...amuradoth@gmail.com
    Tkaseh atas jasabaik tuan

    ReplyDelete
  84. KESAKSIAN!!! KESAKSIAN!!! KESAKSIAN!!!

    Nama saya Endah Faridah. Saya ingin menggunakan media ini untuk mengingatkan semua pencari pinjaman sangat berhati-hati karena ada penipuan di mana-mana. Beberapa bulan yang lalu saya tegang finansial, dan putus asa, saya telah scammed oleh beberapa pemberi pinjaman online. Saya hampir kehilangan harapan sampai Tuhan digunakan teman saya yang merujuk saya ke pemberi pinjaman sangat handal disebut Mrs.Lucy Smith meminjamkan pinjaman tanpa jaminan dari $ 150,988USD dalam waktu kurang dari 24 jam tanpa tekanan atau stres dengan tingkat bunga hanya 2%.

    Saya sangat terkejut ketika saya memeriksa saldo rekening bank saya dan menemukan bahwa jumlah yang saya diterapkan untuk dikirim langsung ke rekening saya tanpa penundaan. Karena saya berjanji bahwa saya akan berbagi kabar baik sehingga orang bisa mendapatkan pinjaman mudah tanpa stres. Jadi, jika Anda membutuhkan pinjaman apapun, silahkan menghubungi dia melalui email: Lucysmithloanfirm@gmail.com dan oleh kasih karunia Allah ia tidak akan pernah mengecewakan Anda dalam mendapatkan pinjaman jika Anda menuruti perintahnya.

    Anda juga dapat menghubungi saya di email saya: faridahendah007@gmail.com dan Ervita azis diperkenalkan dan diberitahu tentang Ms. Lucy Smith, dia juga mendapat pinjaman baru dari Ibu Lucy Smith, Anda juga dapat menghubungi dia melalui emailnya: ervitaazis @ gmail.com sekarang, semua yang akan saya lakukan adalah mencoba untuk memenuhi pembayaran pinjaman saya yang saya kirim langsung ke rekening bulanan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ingatlah kita akan mati...dan setiap perbuatan kita akan di hisab..dan azab neraka amat berat..seringan azab neraka otak mendidih kerana kepanasan

      Delete
    2. Ingatlah kita akan mati...dan setiap perbuatan kita akan di hisab..dan azab neraka amat berat..seringan azab neraka otak mendidih kerana kepanasan

      Delete
  85. Assalamualaikum w.b.t tuan.. minta jasa baik tuan utk emelkan pada saya panduan list barang ke hajarishak08@gmail.com.
    Terima kasih. Semoga tuan dipermudahkan urusan.

    ReplyDelete
  86. Assalamualaikum w.b.t tuan.. minta jasa baik tuan utk emelkan pada saya panduan list barang ke misterfend86@gmail.com
    Terima kasih. Semoga tuan dipermudahkan urusan.

    ReplyDelete
  87. Assalamualaikum w.b.t tuan.. minta jasa baik tuan utk emelkan pada saya panduan list barang ke sitinajman@gmail.com. Terima kasih.Semoga tuan dipermudahkan urusan.

    ReplyDelete
  88. Assalamualaikum tuan, sy berhasrat nak buat rumah sendiri tahun depan. Pohon share panduan list barang kepada rismelati77@gmail.com. Terima kasih.

    ReplyDelete
  89. Assalamualaikum Tuan,boleh berkongsikan excel panduan list barang ke email saya ( maewan23@gmail.com).
    saya berhasrat ingin membuat rumah bajet seperti tuan.Terima kasih tuan.

    ReplyDelete
  90. Assalamualaikum Tuan,boleh berkongsikan excel panduan list barang ke email saya ( isamutgs@gmail.com).
    saya berhasrat ingin membuat rumah bajet seperti tuan.Terima kasih tuan.

    Reply

    ReplyDelete
  91. Assalamualaikum Tuan,boleh berkongsikan excel panduan list barang ke email saya ( hafizisolehinmohdrahim@gmail.com).
    saya berhasrat ingin membuat rumah bajet seperti tuan.Terima kasih tuan.

    ReplyDelete
  92. Assalam Tuan. Saya berhasrat untuk buat rumah bajet dua tingkat. boleh tuan kongsikan excel panduan barang2 yang diperlukan? email sy amazing_aishah(a)yahoo.com

    ReplyDelete
  93. Salam. Mohon emelkan senarai harga barang tu. Nak buat kira-kira. Terimakasih. liamsis83@yahoo.com

    ReplyDelete
  94. assalam tuan ...
    Saya baru cadang nak buat rumah area seberang perai..kalo rumah luas 1500kps 2 tingkat brapa agak2 kos dia?
    Minta jasa baik tuan email excel sheet list brg2 utk panduan sy nanti.Email saya wgn6084@gmail.com..terima kasih

    ReplyDelete
  95. Assalam tuan..Minta jasa baik emailkan Saya excel file ke kamarul_hameeza@yahoo.com..Tq

    ReplyDelete
  96. Assalam tuan..Minta jasa baik emailkan Saya excel file ke kamarul_hameeza@yahoo.com..Tq

    ReplyDelete
  97. Assalamualaikum tuan, blog tuan amat berguna sebagai panduan untuk menjadi pengurus projek bina rumah sendiri. Mohon jasa baik emailkan saya excel list barang ke mohamedasriyusof@gmail.com. Terima kasih

    ReplyDelete
  98. Assalamualaikum tuan, blog tuan amat berguna sebagai panduan untuk menjadi pengurus projek bina rumah sendiri. Mohon jasa baik emailkan saya excel list barang ke mohamedasriyusof@gmail.com. Terima kasih

    ReplyDelete
  99. SAYA SEDANG MENYIAPKAN SEBUAH RUMAH REKABENTUK MODEN (KONSEP MODEN MINIMALIS) HASIL ILHAM SAYA SENDIRI YANG KINI 90% SIAP DI BANTING, SELANGOR.

    SESUAI KEPADA YANG MENGINGINKAN GAYA MODEN DAN KONTEMPORARI (TERKINI)

    SETERUSNYA SAYA INGIN MENAWARKAN KEPADA TUAN-TUAN DAN PUAN-PUAN YANG BERHAJAT UNTUK MEMILIKI SEBUAH RUMAH BANGLO IMPIAN GAYA MODEN YANG MENJADI TREND PADA MASA KINI DENGAN HARGA YANG MURAH DAN TIDAK AKAN DAPAT DIMANA-MANA.

    PROMOSI MURAH HANYA TERHAD KEPADA 3 BUAH RUMAH SAHAJA UNTUK DIBINA DI KAWASAN SEKITAR BANTING DAN KLANG.

    HARGA PROMOSI SAYA TAWARKAN RM 195,000.00. (TERHAD UNTUK 3 BUAH RUMAH SAHAJA)
    SPESIFIKASI RUMAH SEPERTI BERIKUT;

    - BINAAN RUMAH BERKELUASAN 1,813 KAKI PERSEGI
    - 4 BILIK TIDUR
    - 2 BILIK AIR (1 DI BILIK MASTER, 1 UNTUK UMUM)
    - 1 RUANG BALKONI UNTUK TEMPAT BEREHAT2 BERUKURAN 5X13
    - RUANG TAMU YANG AGAK LUAS DAN SELESA BENTUK “L” (559 KAKI PERSEGI)
    - RUANG DAPUR YANG AGAK SELESA (18 X 12)
    - REKA BENTUK ATAP MODEN ( MENGGUNAKAN ATAP GENTING BAGI MENGURANGKAN HABA
    DALAM RUMAH)
    - JARAK LANTAI DAN SYILING YANG TINGGI BAGI MENJAMIN RUANG UDARA YANG BAIK
    SETINGGI 11-12 KAKI DARI JARAK LANTAI (TIDAK SEPERTI RUMAH LAIN BIASANYA HANYA
    10 KAKI)
    - DIREKA KHAS DENGAN PORCH KERETA (UNTUK 2 KERETA) MENGGUNAKAN SLAB KONKRIT
    YANG MENAMPAKKAN CIRI-CIRI MODEN.
    - MENGGUNAKAN RANGKA KEKUDA ATAP BESI (BERWARNA BIRU DIMANA KUALITI YANG BAIK
    BERBANDING WARNA SILVER YANG BIASA DIGUNAKAN KEBANYAKAN KONTRAKTOR) YANG
    MENJAMIN KEKUKUHAN STRUKTUR ATAP, DISAMPING MEMBERI KEMASAN ATAP YANG
    LURUS BERBANDING KEKUDA KAYU.
    - MENGGUNAKAN TINGKAP “L-SHAPE” DI RUANG TAMU DAN BILIK MASTER BAGI MEMENUHI
    CIRI RUMAH MODEN.
    - MENGGUNAKAN PINTU KESELAMATAN (SECURITY DOOR) BAGI PINTU UTAMA (DUA DAUN
    6X7) DAN PINTU BELAKANG (3X7) YANG MERUPAKAN PINTU TERBARU DENGAN CIRI 7 KUNCI
    KESELAMATAN (BERNILAI RM5000 UNTUK KEDUA PINTU).
    - TABLE TOP BERBENTUK “C” ATAU “L” MENGIKUT CITA RASA TU RUMAH.
    - TILES BERUKURAN 2 X 2 (TREND TERKINI BAGI MENAMPAKKAN RUANG YANG LUAS) UNTUK
    RUANG TAMU, BILIK DAN DAPUR
    - TILES BERUKURAN 1 X 2 (HEAVY DUTY) UNTUK RUANG TEMPAT LETAK KERETA.
    - SYILING KAPUR
    - WIRING ASAS KIPAS DAN LAMPU DI DALAM RUMAH TERMASUK 2 PLUG PIN AIRCOND DI
    RUANG TAMU DAN BILIK UTAMA.

    HARGA BOLEH DIRUNDING SEKIRANYA PELANGGAN SEDIA UNTUK MENGURANGKAN SPESIFIKASI RUMAH.

    INSYAALLAH DENGAN KOS RM 195K SAHAJA AMAT BERBALOI UNTUK MEMBINA SEBUAH RUMAH BANGLO MODEN BERBANDING MEMBELI RUMAH TERES YANG LEBIH KECIL DAN BELUM TENTU DIPEROLEHI DENGAN HARGA 195K PADA MASA KINI.

    UNTUK PROMOSI TERHAD SILA HUBUNGI SAYA UNTUK SEBARANG TEMU JANJI.
    Read more at http://www.mudah.my/Kontraktor+rumah+moden-48562633.htm#cpDQvW4ujxFmDpY5.99

    ReplyDelete
  100. SAYA SEDANG MENYIAPKAN SEBUAH RUMAH REKABENTUK MODEN (KONSEP MODEN MINIMALIS) HASIL ILHAM SAYA SENDIRI YANG KINI 90% SIAP DI BANTING, SELANGOR.

    SESUAI KEPADA YANG MENGINGINKAN GAYA MODEN DAN KONTEMPORARI (TERKINI)

    SETERUSNYA SAYA INGIN MENAWARKAN KEPADA TUAN-TUAN DAN PUAN-PUAN YANG BERHAJAT UNTUK MEMILIKI SEBUAH RUMAH BANGLO IMPIAN GAYA MODEN YANG MENJADI TREND PADA MASA KINI DENGAN HARGA YANG MURAH DAN TIDAK AKAN DAPAT DIMANA-MANA.

    PROMOSI MURAH HANYA TERHAD KEPADA 3 BUAH RUMAH SAHAJA UNTUK DIBINA DI KAWASAN SEKITAR BANTING DAN KLANG.

    HARGA PROMOSI SAYA TAWARKAN RM 195,000.00. (TERHAD UNTUK 3 BUAH RUMAH SAHAJA)
    SPESIFIKASI RUMAH SEPERTI BERIKUT;

    - BINAAN RUMAH BERKELUASAN 1,813 KAKI PERSEGI
    - 4 BILIK TIDUR
    - 2 BILIK AIR (1 DI BILIK MASTER, 1 UNTUK UMUM)
    - 1 RUANG BALKONI UNTUK TEMPAT BEREHAT2 BERUKURAN 5X13
    - RUANG TAMU YANG AGAK LUAS DAN SELESA BENTUK “L” (559 KAKI PERSEGI)
    - RUANG DAPUR YANG AGAK SELESA (18 X 12)
    - REKA BENTUK ATAP MODEN ( MENGGUNAKAN ATAP GENTING BAGI MENGURANGKAN HABA
    DALAM RUMAH)
    - JARAK LANTAI DAN SYILING YANG TINGGI BAGI MENJAMIN RUANG UDARA YANG BAIK
    SETINGGI 11-12 KAKI DARI JARAK LANTAI (TIDAK SEPERTI RUMAH LAIN BIASANYA HANYA
    10 KAKI)
    - DIREKA KHAS DENGAN PORCH KERETA (UNTUK 2 KERETA) MENGGUNAKAN SLAB KONKRIT
    YANG MENAMPAKKAN CIRI-CIRI MODEN.
    - MENGGUNAKAN RANGKA KEKUDA ATAP BESI (BERWARNA BIRU DIMANA KUALITI YANG BAIK
    BERBANDING WARNA SILVER YANG BIASA DIGUNAKAN KEBANYAKAN KONTRAKTOR) YANG
    MENJAMIN KEKUKUHAN STRUKTUR ATAP, DISAMPING MEMBERI KEMASAN ATAP YANG
    LURUS BERBANDING KEKUDA KAYU.
    - MENGGUNAKAN TINGKAP “L-SHAPE” DI RUANG TAMU DAN BILIK MASTER BAGI MEMENUHI
    CIRI RUMAH MODEN.
    - MENGGUNAKAN PINTU KESELAMATAN (SECURITY DOOR) BAGI PINTU UTAMA (DUA DAUN
    6X7) DAN PINTU BELAKANG (3X7) YANG MERUPAKAN PINTU TERBARU DENGAN CIRI 7 KUNCI
    KESELAMATAN (BERNILAI RM5000 UNTUK KEDUA PINTU).
    - TABLE TOP BERBENTUK “C” ATAU “L” MENGIKUT CITA RASA TU RUMAH.
    - TILES BERUKURAN 2 X 2 (TREND TERKINI BAGI MENAMPAKKAN RUANG YANG LUAS) UNTUK
    RUANG TAMU, BILIK DAN DAPUR
    - TILES BERUKURAN 1 X 2 (HEAVY DUTY) UNTUK RUANG TEMPAT LETAK KERETA.
    - SYILING KAPUR
    - WIRING ASAS KIPAS DAN LAMPU DI DALAM RUMAH TERMASUK 2 PLUG PIN AIRCOND DI
    RUANG TAMU DAN BILIK UTAMA.

    HARGA BOLEH DIRUNDING SEKIRANYA PELANGGAN SEDIA UNTUK MENGURANGKAN SPESIFIKASI RUMAH.

    INSYAALLAH DENGAN KOS RM 195K SAHAJA AMAT BERBALOI UNTUK MEMBINA SEBUAH RUMAH BANGLO MODEN BERBANDING MEMBELI RUMAH TERES YANG LEBIH KECIL DAN BELUM TENTU DIPEROLEHI DENGAN HARGA 195K PADA MASA KINI.

    UNTUK PROMOSI TERHAD SILA HUBUNGI SAYA UNTUK SEBARANG TEMU JANJI.
    Read more at http://www.mudah.my/Kontraktor+rumah+moden-48562633.htm#cpDQvW4ujxFmDpY5.99

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. sy berminat... tapi risau syarikat tuan tidak boleh buat rumah yg mggunkan gov loan... maksudnya cidb dan lain2.... kalau boleh buat... emailkn sy abdfadzil@putra.edu.my

      Delete
  101. Salam...Sy juga merancang untuk membina rumah sendiri atas faktor kos.boleh email sy harga barang yg slm excel tu..sy nak buat kira kira. Email ruzlanabdulgani@gmail.com

    ReplyDelete
  102. Salam...
    Sy juga merancang untuk membina rumah sendiri atas faktor kos.
    boleh email ke sy harga barang yg dlm excel tu..
    sy nak buat kira kira.
    Emailkan ke azwan23@hotmail.com

    ReplyDelete
  103. Salam boleh emailkan saya detail barang beserta maklumat kontraktor ke farahnadiahmosha93@yahoo.com
    terima kasih

    ReplyDelete
  104. Assalamualaikum tuan..mohon tuan share excel utk senarai barang2 dan kira2 ke zairulizham83@gmail.com..terima kasih atas pengkongsian menarik tuan...

    ReplyDelete
  105. ssalamualaikum tuan..mohon tuan share excel utk senarai barang2 dan kira2 ke waniphysio@gmail.com.Ribuan terima kasih tuan.

    ReplyDelete
  106. Assalamualaikum wbt tuan..

    Boleh tuan emelkan fail excel tu kepada saya?
    tmaskam@yahoo.com

    TQVM tuan

    ReplyDelete
  107. Hello,
    Ini adalah untuk memaklumkan kepada orang ramai bahawa Puan Jane Alison, pemberi pinjaman pinjaman peribadi mempunyai membuka peluang kewangan untuk semua orang yang memerlukan apa-apa bantuan kewangan. Kami memberi pinjaman pada kadar 2% kadar faedah kepada individu, syarikat dan syarikat-syarikat di bawah terma dan syarat yang jelas dan mudah difahami. hubungi hari ini kami melalui e-mel supaya kita boleh memberikan syarat-syarat pinjaman dan syarat-syarat kami di: (saintloanss@gmail.com)

    ReplyDelete
  108. Saya juga dalam proses membina rumah sendiri. Blh emailkan saya Excell harga kepada sukaniaga58@yahoo.com.
    TK

    ReplyDelete
  109. Saya juga dalam proses membina rumah sendiri. Blh emailkan saya Excell harga kepada abdmanap.mustafa@yahoo.com.

    ReplyDelete
  110. Hi.. Sya juga brcdng bina umah sndiri.. Blh sya dptkn excell harga tu..email sya gee.lai68@yahoo.com...trima kasih

    ReplyDelete
  111. Hi.. Sya juga brcdng bina umah sndiri.. Blh sya dptkn excell harga tu..email sya gee.lai68@yahoo.com...trima kasih

    ReplyDelete
  112. info yg sgt berguna..sya berminat nk buat rumah sendiri modal lebih kurang tuan...dengan izin tuan boleh saya dpatkan excel harga yang tuan nyatakan..berharap sangat..TQ.. email saya becaburuk@gmailcom

    ReplyDelete
  113. Salam Tuan, minta jasa baik boleh email sy harga barang yg dlm excel tu. sy nak buat kira kira utk bina rumah di dungun. Email carlitomarkdean@gmail.com

    ReplyDelete
  114. boleh tolong emel kan senarai harga barang dalam excel tu.. Emel saya arieon@yahoo.com
    terima kasih.

    ReplyDelete
  115. Jom LIKE fb page kami utk pelbagai promosi menarik & hadiah misteri!
    .
    👍 https://www.facebook.com/mabinabungalow/
    👍 https://www.facebook.com/mabinabungalow/
    👍 https://www.facebook.com/mabinabungalow/
    .
    #binarumah #binabanglo #binabanglojohor #binabanglomurah #johor #johorbahru #jb #rumahimpian #kontraktor #mabina #binarumahatastanahsendiri

    ReplyDelete
  116. Salam tuan, mohon jasa baik tuan minta share file excel sbg panduan budget..

    Email saya : honda_apollo@yahoo.com

    ReplyDelete
  117. Salam, bolehkan encik share details bahan binaan ke emel saya fauziaslan@gmail.com? Terima kasih.

    ReplyDelete
  118. Assalam..tolong share execell tu mnizamha@gmail.com

    ReplyDelete
  119. mohon jasa baik en utk share senarai harga dlm excel tu juga ya..email saya chechika_cka88@yahoo.com..terima kasih..

    ReplyDelete
  120. mohon jasa baik en utk share senarai harga dlm excel tu juga ya..email saya chechika_cka88@yahoo.com..terima kasih..

    ReplyDelete
  121. salam tuan,,sya pun sdg mencari kaedah sesuai utk bina rumah sendiri dlm tengah tahun 2017 ni,,tolong email senarai harga tu,,alhusna9@yahoo.com
    tq

    ReplyDelete
  122. Assalam en. Terima kasih atas perkongsian. Kami ingin membina rumah utk kedua org tua kami d kg. Mohon share kn senarai harga & barg yg patut beli utk pembinaan rumah ke umie582@gmail.com

    ReplyDelete
  123. Assalam cik..minta jasa baik cik,tlong kongsikan senarai harga dan barang yg nk beli untuk pembinaan.saya pun mcm cik juga skarang.baru nk mula2.smua pun mula2. Tlong hantarkan ke e-mail syafiqeone97@gmail.com . Trima kasih atas ilmu yg cik kongsikan.

    ReplyDelete
  124. Assalam..... mohon tuan utk berkongsi nombor bro pd jika tidak ada kesulitan.Ada perkara yg perlu saya berbincang dengan beliau....boleh e-mailkan secara peribadi ke roslam_jusoh@yahoo.com

    ReplyDelete
  125. Assalamualaikum tuan.. minta jasa baik tuan utk emelkan pada saya panduan list barang.. manchaguy@yahòo.com ..thanks

    ReplyDelete
  126. I'm Sonja McDonell, 22+, Swiss Airlines Stewardess with 13 oversea towns, very tender with lots of fantasies, also in my wonderful job. I'm the first time in such spanish speaking sites. I've just read, you don't know,whether you're lesbian. Oh yes, we lesbian girl have nerves at and in our sensitive body parts in a young age, which so called "normal girls" do not have. This cannot be changed & removed, because the source is deeply stored in some brain cells. I had my first lesbian sex in the 6th class with the very shy Eveline from the parallel class. She showed me surprisingly schoolgirlsfantasy.com, while her parents were in the vacation cottage in Davos. This was my milestone, to be lesbian forever &/ to leave my boyfriend. Are you also always horny, when you're alone at home & you think, how it'll be with a girl?
    Regards
    Sonja (sonjamcdonell@yahoo.com)

    ReplyDelete
  127. aslkum tuan.. tolong sangat2 tuan.. tuan share pada sy excel pengiraan kos barang... sy skang dah xnk menyewa.. terima kasih2 byk tuan.. email sy abdfadzil@upm.edu.my

    ReplyDelete

  128. Pinjaman untuk pelbagai tujuan
    Kami menawarkan jumlah minimum 10,000.00 euro kepada 20 juta euro
    Pada kadar faedah yang rendah sebanyak 2%
    pinjaman
    tempoh: sehingga 25 tahun bergantung kepada jumlah pinjaman yang anda perlukan.
    pelanggan mesti
    Melebihi umur o f 18 tahun
    Urus niaga ini adalah 100% selamat untuk semua clents
    Untuk maklumat lanjut mengenai kredit, sila hubungi kami melalui e-mel:
    (Daviesruthfirm@gmail.com)

    ReplyDelete

  129. Pinjaman untuk pelbagai tujuan
    Kami menawarkan jumlah minimum 10,000.00 euro kepada 20 juta euro
    Pada kadar faedah yang rendah sebanyak 2%
    pinjaman
    tempoh: sehingga 25 tahun bergantung kepada jumlah pinjaman yang anda perlukan.
    pelanggan mesti
    Melebihi umur o f 18 tahun
    Urus niaga ini adalah 100% selamat untuk semua clents
    Untuk maklumat lanjut mengenai kredit, sila hubungi kami melalui e-mel:
    (Daviesruthfirm@gmail.com)

    ReplyDelete
  130. I'm Sonja McDonell, 23, Swiss Airlines Stewardess with 13 oversea towns, very tender with lots of fantasies, also in my wonderful job. We lesbian girls have nerves at our sensible body parts, which so called "normal girls" don't have.
    sonjamcdonell@yahoo.com

    ReplyDelete
  131. Assalamualaikum tuan..sy syahidi dari dungun,nak minta jasa baik tuan utk emelkan pada saya panduan list barang dlm excel.. syahidimutawi@gmail.com ..thanks

    ReplyDelete
  132. boleh tolong emailkan kepada saya juga tuan ni email saya nezitic850@gmail.com.

    Terima kasih


    ReplyDelete
  133. BERITA BAIK, BERITA BAIK
    Ini untuk mewartakan kepada orang-orang asia bahwa AASIMAHA ADILA, adalah perusahaan pinjaman muslim terbaik yang pernah saya datangi sepanjang hidup saya membantu saya dan keluarga saya dengan pinjaman untuk membayar hutang dan memulai usaha lagi mereka telah membuka kesempatan finansial untuk semua Mereka yang membutuhkan bantuan keuangan dari pinjaman besar.AASIMAHA ADILA lende dengan tingkat 1% dan mereka memberikan pinjaman kepada janda dan duda, jika Anda memerlukan pinjaman jangka panjang dan besar untuk modal investasi hubungi kami hari ini melalui e-mail di: (aasimahaadilaahmed.loanfirm@gmail.com)
    Akan menarik untuk mengetahui bahwa banyak pemberi pinjaman di sini adalah palsu saya dan almarhum suami saya sering ditipu oleh pemberi pinjaman pinjaman palsu dimana kita menipu sekitar Rp127 juta pada bulan maret, namun, ibu saudi muslim meminjam uang dalam jumlah besar Rp850 Jt dengan penundaan dan tidak meminta Kami membayar biaya pendaftaran atau pajak dan biaya transfer, semoga semuanya memberkati ibu perusahaan.

    Tolong, saya juga menggunakan media ini untuk memberi tahu Anda bahwa pemberi pinjaman berikut palsu, jangan hubungi mereka.
    A) wilson_Gyna8.loanlender@gmail.com
    B) donalanny20.kredit@yahoo.id
    C) miminedi.grant@gmail.com
    D) adutyuyani.cashloan@gmail.com

    Terima kasih telah membaca ,
    Email saya adalah..muthiafadlika2020@gmail.com
    Email perusahaan AASIMHA ADILA LOAN FIRM adalah
    (aasimahaadilaahmed.loanfirm@gmail.com)

    ReplyDelete
  134. BERITA BAIK, BERITA BAIK
    Ini untuk mewartakan kepada orang-orang asia bahwa AASIMAHA ADILA, adalah perusahaan pinjaman muslim terbaik yang pernah saya datangi sepanjang hidup saya membantu saya dan keluarga saya dengan pinjaman untuk membayar hutang dan memulai usaha lagi mereka telah membuka kesempatan finansial untuk semua Mereka yang membutuhkan bantuan keuangan dari pinjaman besar.AASIMAHA ADILA lende dengan tingkat 1% dan mereka memberikan pinjaman kepada janda dan duda, jika Anda memerlukan pinjaman jangka panjang dan besar untuk modal investasi hubungi kami hari ini melalui e-mail di: (aasimahaadilaahmed.loanfirm@gmail.com)
    Akan menarik untuk mengetahui bahwa banyak pemberi pinjaman di sini adalah palsu saya dan almarhum suami saya sering ditipu oleh pemberi pinjaman pinjaman palsu dimana kita menipu sekitar Rp127 juta pada bulan maret, namun, ibu saudi muslim meminjam uang dalam jumlah besar Rp850 Jt dengan penundaan dan tidak meminta Kami membayar biaya pendaftaran atau pajak dan biaya transfer, semoga semuanya memberkati ibu perusahaan.

    Tolong, saya juga menggunakan media ini untuk memberi tahu Anda bahwa pemberi pinjaman berikut palsu, jangan hubungi mereka.
    A) wilson_Gyna8.loankredit@gmail.com
    B) donalanny20. lenders@yahoo.id
    C) miminedi@.krediuniongmail.com
    D) adutyuyani.finance@gmail.com

    Terima kasih telah membaca ,
    Email saya adalah..muthiafadlika2020@gmail.com
    Email perusahaan AASIMHA ADILA LOAN FIRM adalah
    (aasimahaadilaahmed.loanfirm@gmail.com)

    ReplyDelete
  135. Pelanggan yang terhormat,

    Apakah Anda memerlukan kredit finansial yang mendesak? Transfernya sangat cepat dan langsung
    Ke rekening bank Anda Pembayaran dimulai delapan bulan setelah pinjaman dilakukan
    Telah mendapatkan suku bunga rendah 1,2% Pelunasan jangka panjang (1-30 tahun)
    Fleksibel tinggi maka pembayaran bulanan. Berapa lama akan dibiayai?
    Setelah mengaplikasikan Anda bisa mengharapkan jawaban awal kurang dari 24 jam
    Dari pendanaan dalam waktu 72-96 jam setelah menerima informasi yang mereka butuhkan.
    Hubungi kami melalui e-mail (iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com)
                   
                   FORMULIR APLIKASI

    1) Nama lengkap:
    2) Negara:
    3) Alamat:
    4) Negara:
    5) Jenis Kelamin:
    6) Status perkawinan:
    7) Pekerjaan:
    8) Nomor Telepon:
    9) Pendapatan bulanan:
    10) Jumlah pinjaman:
    11) Durasi Pinjaman:
    12) Pinjaman obyektif:
    13) Agama:
    14) Usia
    15) Sudahkah Anda mengajukan pinjaman online sebelumnya? Ya atau tidak?


    Motto Perusahaan:
    Kebahagiaan Anda adalah Penghargaan kami untuk Pelayanan yang Baik (mendapatkan keuangan Anda
    Posisi adalah semua yang kita inginkan)
    #BBMme PIN: D8980E0B
    Kesopanan:
     (ISKANDAR LESTARI KREDIT PRESATUAN)

    ReplyDelete
  136. Pelanggan yang terhormat,

    Apakah Anda memerlukan kredit finansial yang mendesak? Transfernya sangat cepat dan langsung
    Ke rekening bank Anda Pembayaran dimulai delapan bulan setelah pinjaman dilakukan
    Telah mendapatkan suku bunga rendah 1,2% Pelunasan jangka panjang (1-30 tahun)
    Fleksibel tinggi maka pembayaran bulanan. Berapa lama akan dibiayai?
    Setelah mengaplikasikan Anda bisa mengharapkan jawaban awal kurang dari 24 jam
    Dari pendanaan dalam waktu 72-96 jam setelah menerima informasi yang mereka butuhkan.
    Hubungi kami melalui e-mail (iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com)
                   
                   FORMULIR APLIKASI

    1) Nama lengkap:
    2) Negara:
    3) Alamat:
    4) Negara:
    5) Jenis Kelamin:
    6) Status perkawinan:
    7) Pekerjaan:
    8) Nomor Telepon:
    9) Pendapatan bulanan:
    10) Jumlah pinjaman:
    11) Durasi Pinjaman:
    12) Pinjaman obyektif:
    13) Agama:
    14) Usia
    15) Sudahkah Anda mengajukan pinjaman online sebelumnya? Ya atau tidak?


    Motto Perusahaan:
    Kebahagiaan Anda adalah Penghargaan kami untuk Pelayanan yang Baik (mendapatkan keuangan Anda
    Posisi adalah semua yang kita inginkan)
    #BBMme PIN: D8980E0B
    Kesopanan:
     (ISKANDAR LESTARI KREDIT PRESATUAN)

    ReplyDelete
  137. Assalaamualaikum..tuan ..nak minta emailkan senarai barang.. n harga...
    Sy cdg nak buat banglo... ala inggeris.. 30x60.. di kelntan.. bajet 150k...apa pendapat tuan... emailkan senarai brg n harga ke..mohdzakri75@yahoo.com

    ReplyDelete
  138. Hello,
    Ini adalah untuk memaklumkan kepada orang ramai bahawa Puan Cindy moore, pemberi pinjaman pinjaman peribadi mempunyai ope n satu peluang kewangan untuk semua orang yang memerlukan apa-apa bantuan kewangan. Kita g ive pinjaman pada kadar 2% kadar faedah kepada individu, firma dan compani es u n de r Clea a r yang d terma dan syarat difahami . hubungi kami hari ini melalui e-mai l di: (Cindymoore8182 @ gmail com.)

    ReplyDelete
  139. BERITA BAIK, BERITA BAIK
    Ini untuk mewartakan kepada orang-orang asia bahwa AASIMAHA ADILA, adalah perusahaan pinjaman muslim terbaik yang pernah saya datangi sepanjang hidup saya membantu saya dan keluarga saya dengan pinjaman untuk membayar hutang dan memulai usaha lagi mereka telah membuka kesempatan finansial untuk semua Mereka yang membutuhkan bantuan keuangan dari pinjaman besar.AASIMAHA ADILA lende dengan tingkat 1% dan mereka memberikan pinjaman kepada janda dan duda, jika Anda memerlukan pinjaman jangka panjang dan besar untuk modal investasi hubungi kami hari ini melalui e-mail di: (aasimahaadilaahmed.loanfirm@gmail.com)
    Akan menarik untuk mengetahui bahwa banyak pemberi pinjaman di sini adalah palsu saya dan almarhum suami saya sering ditipu oleh pemberi pinjaman pinjaman palsu dimana kita menipu sekitar Rp127 juta pada bulan maret, namun, ibu saudi muslim meminjam uang dalam jumlah besar Rp850 Jt dengan penundaan dan tidak meminta Kami membayar biaya pendaftaran atau pajak dan biaya transfer, semoga semuanya memberkati ibu perusahaan.

    Tolong, saya juga menggunakan media ini untuk memberi tahu Anda bahwa pemberi pinjaman berikut palsu, jangan hubungi mereka.
    A) wilson_Gyna8.loankredit@gmail.com
    B) donalanny20. lenders@yahoo.id
    C) miminedi@.krediuniongmail.com
    D) adutyuyani.finance@gmail.com

    Terima kasih telah membaca ,
    Email saya adalah..muthiafadlika2020@gmail.com
    Email perusahaan AASIMHA ADILA LOAN FIRM adalah
    (aasimahaadilaahmed.loanfirm@gmail.com) ,BBM (d8da4ea9)

    ReplyDelete
  140. Halo
     nya CABOT FINANCIAL VENTURES-nya adalah Anda yang membutuhkan pinjaman? 18 tahun ke atas, menurut Anda, "SEJARAH KREDIT" Anda cukup sehat untuk membantu kecakapan finansial payback Anda jika "YA" maka Anda memenuhi syarat untuk mengajukan pinjaman kami sebagai jaminan Anda dari krisis keuangan itu yang pernah kami inginkan dengan APR {1,4%} Jadi cepatlah dan terapkan untuk memenuhi kebutuhan finansial itu, promosikan bisnis stagnan, investasi di Hi-tech, memulai Usaha Kecil dan Menengah (UKM), untuk lebih jelasnya hubungi kami via gmail perusahaan: {cabotfinancialventure @gmail.com}

    ReplyDelete
  141. Hello, Kami adalah sebuah pertubuhan Kristian yang dicipta untuk membantu orang dalam keperluan membantu, seperti help.So kewangan jika anda akan melalui masalah kewangan atau anda mempunyai keadaan huru-hara kewangan, dan anda memerlukan wang untuk memulakan perniagaan anda sendiri, atau anda perlu mendapatkan pinjaman hutang anda atau membayar bil-bil, memulakan perniagaan yang bagus, atau anda mendapati sukar untuk mendapatkan pinjaman modal dari bank-bank tempatan, hubungi kami hari ini melalui e-mel: frankqueens64@gmail.com. Kerana Alkitab mengatakan "Lukas 11:10 Setiap orang yang meminta menerima; orang yang mencari akan mendapat, dan untuk apa yang mengetok, baginya pintu akan dibuka", jadi jangan biarkan mereka untuk lulus anda oleh, kerana Yesus adalah semalam sama, hari ini dan selama-lamanya banyak lagi.Sila mereka berfikiran serius dan orang-orang kota yang bertakwa. Anda dinasihatkan untuk mengisi dan mengembalikan maklumat di bawah .. Nama Penuh Anda: _________ Negara Anda: _________ State_________ Alamat anda Anda: _________ Jantina Anda: _________ Maritial anda status_________ Pekerjaan Anda: _________ Nombor telefon bimbit: _________ Jumlah Pinjaman yang diperlukan: _________ Loan jangka masa: _________ pendapatan bulanan: _________ pinjaman Tujuan: ___________ Pernahkah anda meminta pinjaman sebelum: _________ tindakan dengan cepat dan keluar dari tekanan kewangan, huru-hara dan kesukaran berkomunikasi ST Patrick pinjaman Firm hari ini melalui e-mel: frankqueens64@gmail.com. Anda patut dijaga dengan yang terbaik daripada sumber kami sehingga anda mendapatkan wang dalam akaun anda, dan bertindak balas cepat dan pantas anda menentukan berapa cepat anda akan menerima pinjaman anda. Tanpa berlengah-lengah Memohon Loan terbaik dan mudah di bandar dengan kami. salam Frank Queens KEWANGAN PENGARAH (C.E.) ST Patrick LOAN FIRM WHATSAPP+2349057770649

    ReplyDelete

  142. Assalamualaikum
    Ini adalah {ISKANDAR LESTARI KREDIT PERSATUAN} kami ada di sini untuk melindungi Anda dari '' Hiu Pinjaman '' membantu Anda membangun '' Riwayat Kredit Buruk Anda '' antara lain sehingga kami menawarkan varietas pinjaman dengan APR sebesar 1,4% , Pinjaman yang tersedia adalah sebagai berikut: '' '' Pinjaman Jembatan '' 'untuk memenuhi kebutuhan keuangan mendesak Anda,' '' usaha 'untuk mendirika​​n usaha baru atau membiayai kembali usaha yang ada,' 'Konsolidasi / Utang melayani Pinjaman '' untuk menimbulkan masalah hutang Anda, '' 'Jumbo / beli uang pinjaman' '' untuk membantu Anda mendapatkan rumah impian Anda seperti ​​real estat, '' Pinjaman prime / subprime '' 'terlepas dari apakah riwayat kredit Anda Sehat atau tidak, untuk memenuhi biaya finansial tak terduga Anda atau tagihan semua ini dan banyak lagi. Tanpa biaya mulai dari transfer, pencairan, originasi hingga pengolahan silahkan hubungi kami sekarang melalui kami​ ​e​-mail{iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com} atau jika Anda ingin menghubungi Ibu secara langsung, Anda dapat melakukannya melalui PIN {#BBM-: D8980E0B}

    ReplyDelete
  143. Nama saya adalah iman, saya dari New york,
    United State, di sini untuk memberi keterangan tentang bagaimana saya mendapat
    Pinjaman saya dari permaisuri Encik
    {Frankqueens64@gmail.com} selepas saya
    Terpakai Dua kali dari pelbagai peminjam pinjaman
    Yang mengaku sebagai peminjam betul dalam hal ini
    Forum, saya fikir pinjaman mereka di mana sebenarnya dan
    Saya memohon tetapi mereka tidak pernah memberi pinjaman kepada saya
    Memerlukan pinjaman segera untuk memulakan perniagaan
    Dan saya terpakai dari pelbagai peminjam pinjaman yang
    Berjanji untuk membantu tetapi mereka tidak pernah memberikan saya
    Pinjaman.Until kawan saya memperkenalkan saya kepada
    Encik frank queens C.E.O of the frank queens Loan
    Syarikat yang berjanji untuk membantu saya dengan
    Pinjaman keinginan saya dan dia benar-benar melakukan seperti dia
    Dijanjikan tanpa sebarang bentuk penangguhan, saya tidak pernah
    Fikir masih ada pemberi pinjaman pinjaman yang boleh dipercayai
    Sehingga saya berjumpa dengan Encik frank queens, yang benar-benar menolong saya
    Dengan pinjaman saya dan mengubah hidup saya menjadi lebih baik.
    Saya tidak tahu jika anda memerlukan sesuatu yang mendesak
    Pinjaman, merasa bebas untuk menghubungi pinjaman qurrns frank
    Syarikat pada emel frankqueens64@gmail.com

    ReplyDelete
  144. Halo, CABOT FINANCIAL SERVICES, perusahaan yang terdaftar dan disetujui apakah Anda berhutang? Anda butuh dorongan finansial? Atau apakah Anda ingin mensponsori bisnis yang ada? Kami di sini untuk memberikan bantuan keuangan itu kepada Anda karena kami memberikan pinjaman kepada individu yang memiliki reputasi baik baik lokal maupun internasional untuk semua orang yang membutuhkan pinjaman, dan dapat melunasi pinjaman tersebut, karena dunia secara bertahap berubah menjadi desa global, kami memberikan pinjaman melalui Transfer antar-intra-elektronik dan juga pemberian kupon dari bank. Jadi untuk mendapatkan pinjaman dari perusahaan kami,​​ Anda dapat menghubungi kami melalui e-mail: {cabotfinancialservice@gmail.com} atau melalui #BBM {D88A5C5F}

    ReplyDelete
  145. Selamat datang,
    Ini adalah untuk memberitahu orang ramai bahawa Cik Cindy Moore, pinjaman anda memberi peluang kewangan kepada sesiapa yang memerlukan sebarang bantuan kewangan. Kami memperoleh pinjaman kadar faedah 2% untuk individu, syarikat dan syarikat mengikut terma dan syarat yang difahami. Hubungi kami hari ini melalui e-mel di: Cindymoore8182@gmail.com

    ReplyDelete
  146. Salam tuan..sy nak bina rumah di jenderam hilir,beli brg sendiri dan upah pekerja.tringin nk bt mcm tuan.so sy nk minta tn emelkan list brg dlm excel tu dan pelan rumah sekiranya tidak keberatan . Terima kaseh

    ReplyDelete
  147. Assalam tuan..sye dh buat rumah tapi baru 10% progress..Minta mohon tuan kalu sudi emailkan sya list barang hardware dlm excel untuk rujukan dan budget sya..email di yifiza@gmail.com..tq tuan kerana sudi share.

    ReplyDelete
  148. Assalamualaikum.


    Kalau budget rm150k nak buat rumah 2unit semi d 900kps (total 1800kps) cukup ke untuk overall cost termasuk finishing?



    Emelkan sy juga tuan.
    kenangabusiness@gmail.com

    ReplyDelete
  149. salam tuan..sy juga bercadang nk buat rumah sendiri.Harap dapat tuan dapat membantu sy utk email senarai barang dan anggaran kos :
    gjan_06@yahoo.com

    ReplyDelete
  150. Assalam tuan,saya pon sedang cari cara nak jimatkan kos buat rumah, boleh tuan tolong share format excel tersebutmelalui email saya

    syarif.omer.abdullah@gmail.com

    ReplyDelete
  151. KABAR BAIK!!!

    Nama saya Aris Mia, saya ingin menggunakan media ini untuk mengingatkan semua pencari pinjaman sangat berhati-hati, karena ada penipuan di mana-mana, mereka akan mengirim dokumen perjanjian palsu untuk Anda dan mereka akan mengatakan tidak ada pembayaran dimuka, tetapi mereka adalah orang-orang iseng, karena mereka kemudian akan meminta untuk pembayaran biaya lisensi dan biaya transfer, sehingga hati-hati dari mereka penipuan Perusahaan Pinjaman.

    Beberapa bulan yang lalu saya tegang finansial dan putus asa, saya telah tertipu oleh beberapa pemberi pinjaman online. Saya hampir kehilangan harapan sampai Tuhan digunakan teman saya yang merujuk saya ke pemberi pinjaman sangat handal disebut Ibu Cynthia, yang meminjamkan pinjaman tanpa jaminan dari Rp800,000,000 (800 juta) dalam waktu kurang dari 24 jam tanpa tekanan atau stres dan tingkat bunga hanya 2%.

    Saya sangat terkejut ketika saya memeriksa saldo rekening bank saya dan menemukan bahwa jumlah yang saya diterapkan, telah dikirim langsung ke rekening bank saya tanpa penundaan.

    Karena saya berjanji bahwa saya akan membagikan kabar baik, sehingga orang bisa mendapatkan pinjaman mudah tanpa stres. Jadi, jika Anda membutuhkan pinjaman apapun, silahkan menghubungi dia melalui email nyata: cynthiajohnsonloancompany@gmail.com dan oleh kasih karunia Allah ia tidak akan pernah mengecewakan Anda dalam mendapatkan pinjaman jika Anda menuruti perintahnya.

    Anda juga dapat menghubungi saya di email saya: ladymia383@gmail.com dan Sety yang memperkenalkan dan bercerita tentang Ibu Cynthia, dia juga mendapat pinjaman baru dari Ibu Cynthia, Anda juga dapat menghubungi dia melalui email-nya: arissetymin@gmail.com sekarang, semua akan saya lakukan adalah mencoba untuk memenuhi pembayaran pinjaman saya bahwa saya kirim langsung ke rekening mereka bulanan.

    Sebuah kata yang cukup untuk bijaksana.

    ReplyDelete
  152. Assalamualaikum wbt.

    Saya Muhamad dari Kota Bharu. Tengah buat kajian untuk bina rumah sendiri. Minta bantuan jika tuan sudi kongsi maklumat excell tersebut dan info lain ke email saya, muhamad.ghaus@gmail.com

    terima kasih. Jazakallah

    ReplyDelete
  153. Salam tuan.trima kasih bnyk diatas perkongsian yg sgt bermanfaat.sy juga bercadang untuk membina rumah diatas sndiri dlm jangka masa terdekat.sy mohon jasa baik tuan untuk berkongsi listing cost excel pd sy melalui email mutawwif18@gmail.com.trima kasih bnyk diatas sgala jasa baik tuan

    ReplyDelete
  154. Salam tuan, terima kasih atas perkongsian yg membantu ini..sy merancang untuk membangunkan sebuah rumah di tanah ibu sy yg telah di beri amanah utk menguruskan tanah tersebut.. mohon jasa baik tuan utk kongsikan losting cost excel pd sy melalui email syahmi5789@gmail.com. jasa tuan amat lah di hargai.. terima kasih tuan.

    ReplyDelete
  155. AKHIR TAHUN PINJAMAN DI RATE SANGAT RENDAH.
    Halo, aku Mrs. Sandra Ovia, pemberi pinjaman uang pribadi, yang Anda dalam utang? Anda membutuhkan dorongan keuangan? pinjaman untuk mendirikan sebuah bisnis baru, untuk bertemu dengan tagihan Anda, memperluas bisnis Anda di tahun ini dan juga untuk renovasi rumah Anda. Aku memberikan pinjaman untuk lokal, internasional dan juga perusahaan pada tingkat bunga yang sangat rendah dari 2%. Anda dapat menghubungi kami melalui Email: (sandraovialoanfirm@gmail.com)
    Anda dipersilakan untuk perusahaan pinjaman kami dan kami akan memberikan yang terbaik dari layanan kami.

    ReplyDelete
  156. Salam tuan. Boleh kongsikan costing dlm excell utk rujukan saya kerana sy bercadang utk buat rumah juga dlm masa terdekat ni. Terima kasih atas perkongsian bermanafaat tuan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Email sy drjijoe@gmail.com
      dr_jijoe@yahoo.com
      Terima kasih sklai lg tuan

      Delete
  157. Assalamualaikum tuan. Minta jasa baik tuan untuk kongsikan list costing dalam excell untuk rujukan saya kerana saya juga bercadang untuk membina rumah dalam masa terdekat ni. Email saya awanangah88@gmail.com
    Saya dahulukan jasa tuan dengan terima kasih. Ia sangat bermanfaat.

    ReplyDelete
  158. I'm Sonja McDonell, 23, Swiss Airlines Stewardess with 13 oversea towns, very tender & with much fantasies in emergency cases in my wonderful job. Lesbian sex is wonderful in all positions. I've just seen pictures of the very beautiful (lesbian) girls & some have their hidden ideas with girls in the conservative Indonesia. I search girls for my 2 times 3 weeks vacations in a year & in the Jakarta & Medan area from january 2018. Please write me, when you're not only interested for between my legs.
    sonjamcdonell@yahoo.com

    ReplyDelete